Yassı Alevli Çakmaklara Xikar Verano da Katıldı
Hatırlarsınız, yassı alevli çakmaklar hakkında bir makale yazmıştım. O zamanlar, yassı alevli çakmaklar hem bilinmiyordu, hem de, nedenir bilinmez, bir iki aksesuar markası dışında, daha ürün gamlarına eklenmemişti. Lakin, son zamanlarda markalar, bir bir bu çakmak türünü piyasaya sunmaya başladılar. Hali hazırda, bu çakmağı ilk çıkaranlardan Lotus(Black Label), Elie Bleu ve Porsche Design en bilinenlerden. Bunlara son örnek, geçtiğimiz IPCPR'da tanıtılan Xikar Verano oldu. Xikar, çakmak sektöründe, diğer markalara göre açık ara daha fazla satış yapan bir marka. Niye bu kadar geç kaldı açıkçası bilmiyorum ama ömür boyu garanti veren bir marka olması, eminim bu tarz çakmakları tercih edenler arasında da farkedilmeden geçilmeyecektir.
Çakmağın detaylarına gelirsek; Verano, Xikar'ın diğer çakmaklarına benzerlik gösteriyor. Diğer birkaç seride olduğu gibi, aşağı yönlü ittirileren bir düğme ile yakılıyor ve alt tarafında, son modellerde sıkça karşımızı çıkan büyük boy, yuvarlak bir gaz ayarlayıcı var. Alev, hali hazırda, çakmağın üst tarafında bulunan dar açıklıktan dışarı çıkıyor.
Aklınıza hemen, yassı alevli çakmakların ne gibi avantajları olduğu sorusu gelebilir. Bildiğimiz normal alevli ve sivri uçlu pürmüz çakmakların arasında gibi kabul edebileceğimiz bu çakmaklar, iki tarafın da avantajlarını içlerinde barındırıyorlar. Normal alevli çakmaklar rüzgarlı havalarda biraz sıkıntı yaşayabiliyorlar. Bununla beraber, puronun ayak kısmını kömürleştirmeden yakmaya daha elverişliler. Sivri uçlu pürmüz çakmalar ise tam tersi, rüzgarlı havalarda neredeyse, hiç sıkıntı çekmezken, ulaştığı yüksek ısılar nedeniyle, yakın tutulduğunda puronun ayak kısmını kömürleştirerek, puronun aromasında sıkıntı yaratabiliyor.
Yassı uç alevler ise, hem rüzgarda normal alevli çakmaklara nazaran, rüzgarda sıkıntı çekmiyorlar, ama alevin ucu bir noktada yoğunlaşmadığı için de, kömürleşme riski asgariye inmiş oluyor. Adeta, puronun yaktığımız kısmını yalar gibi ısıtarak yakıyor. Bunların yanında, gaz tüketimleri de normal pürmüzlere göre oldukça az. Bu hem, sürekli çakmağınızı doldurmanız gerekmiyor anlamına geliyor, hem fazla gaza ihtiyaç olmadığı için, bu modeller daha ince üretilebiliyor ve fazla yer tutmuyor yada ağır olmuyor.
Ben son zamanlarda oldukça sık yassı alevli çakmak kullanmaya başladım. Gerçekten dışarıda rüzgarlı havalarda bile az sıkıntı yaşarken, puromu da kömürleştirmeden yakabiliyorum. Fakat güçlü rüzgarlarda, alevin ucunu tam göremediğinizde, alevin puronun neresine denk gelip gelmediğini anlayamayabiliyorsunuz ve sivri uçlu aleve göre, puronuzu yakmak bir nebze daha uzun sürebiliyor.
Kullanımda biraz alışkanlık gerektirse de, yine de ben, elinizde olması gereken bir çakmak olarak görüyorum. Siz de eğer arkadaşlarınızda görüp bir deneyebilirseniz, tavsiye ederim. Bu arada, yakma tarzınız ile tecrübelerinizi de paylaşabilirsiniz.
Keyifli tüttürmeler...