Lanetli Puro
Floransa'da Cigar Journal panelisti olarak tadıma gittiğimde, Floransa Puro Kulübü üyeleri ile de bolca vakit geçirdik. Söyledikleri ilginç birşey vardı. Üye sayılarının 60 civarında olmasını, ki bunu o kadar yüksek bulmuyorlar, Floransa'da geniş bir puro kültürü olmamasına bağlıyorlardı. Sokaklarında bayağı bir gezip, doğru düzgün bir puro dükkanı bulamamam ve üyelerden birkaçının sadece bir iki dükkandan bahsetmeleri, her ne kadar bu söylemi destekler nitelikte olsa da, Toscano gibi bir markayı çıkaran bölge için, biraz ağır bir suçlama gibi geldi.
Evet, Toscano puroları, bizim tüttürdüğümüz diğer purolara benzemiyor, fakat, özellikle elle sarılanları başta olmak üzere, önemli ve uzun bir geçmişe sahipler. Bu yüzden hazır yerine kadar gitmişken, biraz bu purolara da değinmek istedim.

Toscano purolaranının çıkışı aslında biraz tesadüfü oluyor. Bu puro, 1800'lü yıllarda dışarıda tutulan ve kazara yağmurda ıslanarak, yazın sıcaklığında fermente olan tütünlerin, zamanının Toskano Dükü III.Ferdinad'ın tütünlerin atılması yerine, sarılarak sadece Floransa'da satılması kararı ile doğuyor. Yerel halkın hoşuna gitmesi ile de üretimi devam ettiriliyor.
Bu puroların yapılışı ve haliyle karakteristik yapısı da farklı. Sarım, İtalya'da ve Amerika'da üretilen Kentucky tütünlerinin, nemlendirilerek fermente edilmesinden sonra, odun fırınlarında işleme tabii tutulması ve en son yaprakların belli bir süre dinlendirilmesi sonrası başlıyor. Buradaki en büyük farklardan biri yaprakların, odun ateşi ısısıyla (fire-cured) işlem görmesi. Sarımda da tabii ki farklar var. Bizim alıştığımız purolarda dolgu, bağ ve sargı yapraklar kullanılırken, Toscano purolarında, onun kendine has şekil bozukluğunu yaratacak şekilde, Sigaraie'la tarafından, sadece dolgu ve sargı yaprak olarak sarılıyor. Elle sarım Toscano purolarında limitli, sadece Originale ve Anini serileri tamamen elle sarılıyor. Yine iyi bilinen Antico, Classico ve Extravecchio serileri en son sarım makinesi ile elde sarılıyor. Geri kalan diğer tüm seriler tamamen makine sarması. Sonrasında 4-12 ay arası dinlendirilerek pazara sunuluyor.



Gelelim saklama koşullarına. Toscano 'nun ideal tüttürme nem oranı yaklaşık %12-14 aralığı olarak veriliyor. Fabrikada en son dinlendirilirken de bu aralıklarda tutuluyor. Fakat tüttürme evveli saklama konusunda, farklı kaynaklar farklı yorumlarda bulunuyor. Kimi kaynaklar, puroların normal oda sıcaklığı ve neminde saklanabildiğini paylaşırken, kimileri 26 derece sıcaklıkta, %65-75 nem aralığında tutulmasını öneriyor. Sanki bana ikincisi daha mantıklı gibi geldi, özellikle de el sarımı olanlar için. Fakat tüttürmek için bir iki gün de dışarıda bekletmeniz daha fazla keyif verecektir.



Açıkçası bu purolar fazlaca tercih ettiğim ve hakkında bilgi sahibi olduğum bir tür değildi. Lakin, biraz seyahatin Toskano'ya olması konu hakkında merakımı cezbetti. Şu an iyi ki de öyle olmuş diyorum, zira, her zaman olmasa da, el sarımları, arada bir keyifle tüttürebileceğim bir puroyu daha yakından tanımış oldum. Bence denemediyseniz siz de deneyin derim.
Keyifli tüttürmeler...
Mart'17