top of page

Kutu, kutu, pense...

Puro dediğimiz, tütün yapraklarının biraraya getirilip, sarılarak, tüttürülebilir hale getirilmesi sonucu oluşan, oldukça fazla haz veren, tüttürülmesi aceleye getirilmemesi gereken bir keyif aksesuarı. Burada, "sarılarak" kelimesini, eğik yazdım, zira, birşeyi sarınca, eğri büğrü olsa da, bize silindir bir şekil oluşturur. Kare bir döner dürüm yediğinizi hatırlıyor musunuz? Peki bu sürekli karşımıza çıkan köşeli purolar da neyin, nesi?

Aslına bakarsanız bu köşeli puroların tam nereden çıktığına dair kesin bir bilgi yok. Bazı kaynaklar köşelemenin, puroların yuvarlanarak masadan düşmesini engellemek için yapılmaya başlandığını, diğer kaynaklar ise, paketlemede yerden kazanç sağlaması için yapıldığını söylüyor.  Çıkış sebebi ne olursa olsun, insan, normal sarım puro ile diğeri arasında bir fark var mı onu düşünmeden edemiyor. Davidoff Nikaragua serisinin normal sarım ve box-pressed çeşidi gibilerini konu dışı bırakırsak ki, bunun sebebi box pressed olanında, sadece şekil değil, kullanılan tütünün de değişiyor olması, tüttürenler arasında -  doğruluğu, yanlışlığı tartışılabilir - bu iki tarzın arasında bazı farklılıklar mevcut. Peki nedir bunlar? 

Bunları anlamak için öncelikle box-pressed nasıl yapılır, ona bir bakalım. Box-pressed yapmanın genel olarak iki türü var. İlki, eski Küba tarzı olarak da geçen, puroların sedir kutularda kutulandıktan sonra, bu kutuların bir kalıp presine üst üste koyularak ve belli bir oranda sıkıştırılarak, bir süre orada tutulması sonucu elde edilen box-pressed purolar. Bu purolar, kutudan çıktıktan sonra genelde, yine bir zaman sonra yuvarlak hatlarına kavuşuyorlar. İkinci yöntem ise, her bir puronun, cetvel gibi, düz ahşap çubuklar arasında, belli zaman aralıklarında döndürmek sureti ile, sıkıştırılarak kenar elde edilmesi yöntemi. Mesela, Davidoff Nikaragua Box-pressed puroları bu şekilde yapılıyor. Tabii, bu yöntem ile, puroların kenarları ve köşeleri daha belirgin oluyor ve aldıkları şekilde kalıyorlar.  

Tütün, aynı tütün, son noktaya gelene kadar sarım aynı sarım, nedir peki fark. Dedim ya, bazı tüttürenler farkı olduğuna inanıyor. Bu farkı şu şekilde açıklıyorlar. Sıkıştırılan tütünlerin, birbiri ile daha çok haşır, neşir olmasından kaynaklı, her harmanda olmasa da, belli harmanlarda, purodan alınan aroma ve lezzet daha yoğun ve güzel oluyor. Bununla beraber, yaprakların sıkı olmasından ötürü yanış, daha kusursuz ve net oluyor. Bazıları da sadece, elde tutarkenken aldıkları zevkin daha fazla olduğundan bahsediyorlar.  Dediğim gibi, bana sorarsanız, bu avantajlar tartışmaya biraz açık. Ben şahsen, bu şekilde bariz bir fark yaşamadım. Aksine box-pressed tüttürmek bana biraz zor gelir. Parmaklarım arasında o kadar kolay döndüremem, küllüğe koyarken uzun kenarını denk getirmeye çalışırım. Yani, işin aslı box-pressed puroya elim fazla gitmez. Fakat bu demek değil ki box-pressed'ler arasında da muhteşem purolar yok. Mesela AJ Fernandez'in yada Padron'un inanılmaz güzel box-pressed puroları var.

Demem o ki, iş burada biraz tercihe kalıyor ve gerçekten tüttürürken, yukarıdaki bahsettiğim gib bir fark algılayabiliyor musunuz, ona bakıyor. Siz ne dersiniz?

 

Keyifli tüttürmeler…

bottom of page