Connecticut Broadleaf(Güneş Altında Yetişen) ve Shade(Gölgede Yetişen)
Amerika Birleşik Devletleri'nin Connecticut eyaletinden, Massachussets'e kadar uzanan, Connecticut Nehri Vadisi'nde 1600'lü yıllardan beri tütün yetiştirilmekte. İlk önceleri, ağırlıklı pipoya uygun tütün üretilirken sonrasında, puroların daha popüler hale gelmesiyle puroya özel tütün üretimi, pipo için üretileni geçiyor.^1833 yılından itibaren, Maryland tütün tohumundan ilk Broadleaf'ler yetiştirilmeye başlanıyor. 1870'li yıllarda ilk defa Küba tohumundan ve sonrasında Sumatra tohumundan yetiştirilen Connecticut tütünü hem Amerika'da, hem de Avrupa'da en fazla satan tütünler arasında yerini alıyor. 1900lü yıllara kadar sadece Connecticut Broadleaf(Güneş Altında Yetişen) tütünü yetiştirilirken, sonrasında, en iyi sargı yaprağını elde etmek adına yapılan araştırmalar ve denemeler neticesinde, Connecticut Shade(Gölgede Yetiştirilen) tütünü üretilmeye başlanıyor.
Connecticut Broadleaf yaprağı, direkt olarak güneş ışığına maruz bırakıldığı için oldukça kalın, geniş ve şekerli bir yapıya sahip. Bitkinin biçimi, diğer tütünlerde yapıldığı gibi yaprak, yaprak(priming) değil, gövdesiyle beraber(stalk cut), yapılıyor. Yaprağın, lezzet olarak, toprağımsı ve tatlı bir tadı var. Koyu yapısı nedeniyle de tabii ki, çoğunlukla maduroların sargı yaprağı olarak kullanılıyor. Görünüşü, kardeşi Connecticut Shade'e göre, oldukça damarlı ve yağlı. Damarlı yapısının bir dezavantajı, düzgün ve dengeli bir yanmayı olumsuz etkileyebilmesi. Bu yüzden, yine kardeşi Shade'e göre daha az değerli adlediliyor(arada yaklaşık 3-4 kat fiyat farkı var) ve makine yapımı purolarda(örn. Backwoods) oldukça sık kullanılıyor. Fakat sahip olduğu zengin aroma, yine de bu yaprağın premium purolarda kullanılmasının önünü açan faktörlerin başında geliyor.
Connecticut Shade, muşambaların altında, gölgede yetiştirilmeleri sebebi ile, yukarıdaki tasvirin tamamen tersi, ipek inceliğinde bir yapıya sahip ve yaprağın damarları neredeyse görülmeyecek kadar ince. Bu da tabii ki, bu sargı yaprağı için mükemmel bir yanış ve muhteşem bir görünüş demek. En pahalı sargı yapraklarının başında gelen Connecticut Shade, hafif aromalı bir yapıya sahip. Lezzet olarak puroya, çok hafif tatlı, odunumsu bir tadın yanında, hafif yanık bir tat katıyor. Bu hafif yapısı da bu yaprağın, hemen hemen bütün harmanlarda rahatça kullanılmasına olanak sunuyor.
Şu anda kullanılan Connecticut Shade yaprağının büyük bir bölümü Ekvador'da yetiştirilen yapraklar. Bunun nedenlerinden biri Ekvador'un doğal bulutlu havası, muşamba serme gibi zahmetli bir işi ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda da yaprak, kullanıma hazır hale gelmesi, daha az fermentasyon ile mümkün. Ayrıca, Ekvador'da, bir zaman Connecticut'da çok baş ağrıtan ve tütüne zarar verebilecek küf yada mantar gibi hastalıklar üremiyor. Bu sebeplerden dolayı, Amerika'dan gerçek Connecticut Shade kullanan Davidoff bile 2000'li yılların başından beri Ekvador Connecticut kullanmaya başlamış. Ekvador'da yetişen yaprakların yapısı, yağlı, damarsız ve ipeksi. Buna karşın, aroması Connecticut'ınkinden daha az.
Bence, puro alırken, envanterinizi bir kısmını, mutlaka bu değerli sargı yapraklarına sahip purolardan almaya özen gösterin.
Keyifli tüttürmeler...


