Bir öneri... nişan takın!
Benim başıma çok geldi ve eminim sizden de başına gelenler olmuştur. Humidorunuzu açıp da kaç kere diplerde içinde olduğunu unuttuğunuz bir puroya denk geldiniz ve ne zaman nereden aldığınızı bilemediniz? Yada hiç mi içeceğiniz puroyu seçerken, hangi yılın purosu olduğunu, belki ne kadar yıllandırdığınızı düşünüp cevapsız kaldığınız olmadı?
Şimdi, bu gibi olayların üstesinden gelmek için çok kısa bir süre önce benim de yapmaya başladığım bir yöntem önermek istiyorum. Aslında çok basit bir öneri... nişan takın.
Bir bakıma, purolarımız zaten bize gelmeden evvel bir kere nişanlanıyor. Nasıl mı? Üzerinde markası ve bazen modelini içeren bandından bahsediyorum. Marka bandıyla beraber purolarınız işte bir kere böyle nişanlanıyor. Sizin de bence üreticiden sonraki sahibi olarak nişan takmanızda hiçbir sakınca yok.
Peki bunu nasıl yapacaksınız? Dedim ya, ben de kısa bir süre önce başladım; internette sipariş verebileceğiniz ve bu işe yarayan, sizin de üretici gibi bilgilerinizi üzerine koyabileceğiniz puro bantları satan siteler mevcut. Bazı siteler farklı ebat ve şekillerde sadece boş bant satarken, diğer firmalar tamamen istediğiniz şekilde ve logolu olarak size özel bant üretimi yapıyorlar. Fiyatlar da bakınca aslında hiç uçuk değil.
Benim amacım sadece, aldığım yıl, biliyorsam üretim yılı, nereden aldığım, vitola vs. gibi beylik bilgileri koymak olduğu için şu anlık logolulara pek yanaşmadım. Fakat ilginç bir organizasyona yönelik puro dağıtımı yapmak isterseniz size özel bir dizayna sahip olan bantlardan sipariş vermek de gayet hoş olur.
Fikir mantıklı geldiyse ama internetten sipariş verme zahmetine girmek istemiyorum derseniz, bantları kendi kendinize de yapması gayet kolay. Burada dikkat etmeniz gereken ilk husus, kullanacağınız kağıdın asitsiz kağıt olması. Bu tarz kağıtları genellikle hat sanatı yada ebruli ile ilgili hobi dükkanlarında yada büyük kırtasiyelerde bulmak mümkün. Ebadına ve şekline de karar verdikten sonra geriye sadece keserek bandı oluşturmaya kalıyor. İkinci önemli konu ise, eğer bantın uçlarını yapıştırarak tutturacaksanız, kullanacağınız tutkal kokusuz ve kağıttan geçmeyecek özellikte bir yapıştırıcı olmalı. Aksi takdirde tahmin edersiniz ki yapıştırıcının kokusu, purolarınızın kokusuyla karışacaktır, yada kağıdı puronuza yapıştırabilecektir. Burada tercihiniz, puroya da zarar vermeyen ve hatta yırtık, zedelenmiş sargı yapraklarının tamirinde de kullanılabilen bitki bazlı kokusuz yapıştırıcılardan olmalıdır.
Bir diğer basit yöntem de, aynı kutudan çıkan puroları kalın bir kurdela ile bağlamak ve kurdelaya bir kağıt iliştirmek olabilir. Tabii burada puroların kurdeladan çıkmamalarına özen göstermeniz gerekiyor.
Eminim bu yöntemi kullanmak, ne içtiğinizi hatırlamak zorunda olmadığınız için, uzun vadeli yıllandırdığınız puroları içmeyi daha keyifli kılacaktır. Son bir püf noktası; eğer bandınızı puronuzun tam ayak ucuna bağlarsanız, sargı yapraklarınızın ayak kısmından zarar görmesine de engel olmuş olursunuz.
Aşağıda bu konuda ilginizi çekebileceğini düşündüğüm birkaç da bağlantı paylaşmak istiyorum: