Böcek vaaar, böcek var...
Malum yaz geldi. Sıcaklıkların arttığı hatta tavan yaptığı aylardayız. Bu da, dikkatli olmazsak biz puro tüttürücülerin, en korkulu rüyalarından biri olan, tatlı kurt yada diğer adıyla tütün güvesi (latince adıyla lasioderma serricone) ile tanışmamız için şartların olgunlaşmaya başlaması demek. Bu konuyla ilgili, ne tür ortamlarda ürerler yada nasıl kurtulmanız gerekir gibi bilgileri evvelki makalelerimden birinde paylaşmıştım.
Şimdi yeri gelmişken O makaleye ek olarak bir bilgi daha vermek istiyorum. Eğer herhangi bir şekilde kurtlanma ile bir süpheniz varsa yine bizim Japonların icat ettiği New Serrico adında bir tuzak mevcut. Bu tuzak erkekleri karşı cins hormonu ile, dişileri yem kokusu ile çekerek tuzağa yapışmalarını ve neticede popülasyon kontrolünü sağlıyor. Bu da size, kısa sürede problemi bertaraf edebilme imkanı veriyor. Lakin, tabii ki, yine de kaynağı ve etkilenen puroları bulup dondurmanız gerekir. Tuzağın iyi yanı kokusu yada esansı olmadığı için rahatlıkla humidorunuzda kullanbiliyorsunuz. Serrico tuzaklar, onlu kutular halinde ülkemizde de satılıyor ve aşağıdaki iletişim bilgilerini kullanarak temin edebilirsiniz.
KİMAGRO KİM. MAD. TAR. İLÇ. LTD. ŞTİ.
Yemiş Çarşısı 855. Sokak No: 37/A Kemeraltı/ İZMİR
Tel: +90 232 489 4768


Aslında, bugünkü konum başka. Başlıkta da dediğim gibi, böcek var, böcek var. Hava sıcaklığının ve nemin artması, sadece Lasioderma Serriconelere yaramıyor. Bunlar gibi farklı zararlı yada daha az zararlı haşerelerin üremesine de uygun zemin oluşturuyor. Yine bunlardan biri, benim de geçmişte başıma gelen ve puroları ahşap kutuyla alıp humidorda bu şekilde saklayan herkesin de başına gelebileceği Beyaz Tahta Maytları. Hem boyut, hem de tarz olarak tatlı kurttan farklı olan bu çeşit maytlar, genellikle çok nemli ortamlarda saklanmış puro kutuları(özellikle Küba menşeli olanlar) ile seyahat ederek, sizin humidorunuza yerleşir ve nemin şaştığı bir ortamda da, bir şekilde ortaya çıkarlar. Bu purolarınızı aldıktan hemen sonra olabildiği gibi, 6 ay sonra bile olabilir. Ve bir gün humidorunuzu açtığınızda, bu küçük, iğne başı büyüklüğündeki arkadaşları, purolarınızın üzerinde aheste aheste dolaşırken bulabilirsiniz.
Hazin son? Aksine, hemen söyleyeyim... KORKMAYIN! Çünkü bu maytların purolarınızla bir alıp veremedikleri yok. Yaklaşık 0.5mm boyutunda, beyaz/şeffaf renkli bu canlılar, ne purolarınızın içine girip orada yaşıyor, ne de delikler açmaya başlıyor. Verdikleri tek zarar, o da popülasyonları çok artarsa, puro bantlarının yapışkanları ile beslendikleri için, puro bantlarının açılması olacaktır. Bunun yanında, tabii ki pek de hoş olmayan bir görüntü kirliliği de cabası. Bu yüzden böyle bir durumla karşılaşırsanız, puronuzu elinize aldığınızda, daha çok bant etrafinda topladıklarına şahit olabilirsiniz. Dediğim gibi, her ne kadar zararsız olsalar da, tabii ki kimse değerli purolarının üzerinde bu tarz yürüyen canlılar istemez.
Peki, yaşam süreleri 3-5 hafta olan, bu ufaklıklarla karşılaşırsanız ne yapacaksınız? Öncelikle temizleyebildiğiniz kadarını fiziki olarak temizleyin. Elinizle purolarınızı, saf suyla nemlendirilmiş bir bez ile de humidor duvarlarını temizleyebilirsiniz. Tavsiyem, maytlara bavul görevi yapan puro kutunuzdan biran evvel kurtulun. Sonrasında, humidorunuzda tek tük karşılaşabileceklerinizi de, oracıkta imha edebilirsiniz. Eğer kutunuzu tutmak istiyorsanız, iyice temizleyip, tatlı kurttan kurtulmak için gerçekleştirdiğimiz derin dondurma işleminden geçirmeniz gerekir. Tek fark, bu işlem her zaman bu maytlarda ilk seferde işe yaramıyor, bir iki defa tekrarlamanız gerekebilir. Puroları ise dondurmanıza gerek yok.
Benim başıma geldiğinde, oldukça korktuğumu hatırlıyorum. Neyse ki, biraz araştırma yaptığımda içim rahatlamıştı.
Umarım bu yazı da, bu durum başınıza gelmeden evvel içinize biraz su serpmiştir. Gelecek için ise tavsiyem, özellikle kutusunda yıllandırmak için tuttuğunuz purolarınız varsa, mutlaka rutin göz kontrolünden geçirin. Bu bile erken teşhis ve onlardan kurtulmak için iyi ve yeterli bir önlem olacaktır.
Hepinize keyifli tüttürmeler...
