top of page

Şapka düştü, kel göründü

 

Her ne kadar başlıktaki atasözünün aslı “takke düştü, kel göründü” olsa da, manada kayıp yaşanmadığı için ve makaleye uyması açısından hafifçe değiştirmekte mahsur görmedim.

 

Şapka kullanımı tarihsel açıdan ilk olarak Mısır'ın Teb şehrindeki mezar taşlarında karşımıza çıkıyor. Sonraki yıllarında toplumun farklı sosyal seviyelerindeki insanların farklı tarzda şapkalar kullandıklarına şahit oluyoruz. Bu arada tabii ki yine, kadın ve erkeklerin kullandığı şapkalar da farklılık gösteriyor. İngiltere gibi hemen hemen herşeyin statü sembolü olabildiği ve giyim tarzlarında geleneklere bağlılığın önem arzettiği ülkelerde, binicilik gibi bazı aktivitelerde de şapkanın önemli yeri olduğu biliniyor. Hatta ilk olarak İngiltere’nin Royal Ascot yarışlarında gelenek haline gelen şapka kullanımı, sonrasında Amerika’da düzenlenen Kentucky Derby gibi diğer at yarışlarına da taşınıyor. Düşününce bu yarışları hipodromda izlerken tüttürmek de, ne kadar keyifli olurdu.

 

Türkiye’nin tarihine baktığımızda ise, 1925’de Ulu Önder Atatürk’ün şapka devrimine kadar şapkanın yerine daha çok sarık, fes ve kasket kullanımının yaygın olduğunu görüyoruz. Şapka devrimi sonrası fötr şapka günlük hayata daha fazla giriyor ve ben de dahil toplumumuzun severek kullandığı bir aksesuar olarak günümüze geliyor. Çeşitli fötr şapkalar ilginizi çeker ve denemek isterseniz, benim de alış veriş yaptığım İstanbul’da Nişantaşı’nda Akkavak Sokak’daki Marcel Butik’e gidip bir göz atabilirsiniz. Marcel Bey hem bilgisiyle hem de önerileriyle eminim size de çok yardımcı olacaktır. Başınızda güzel duran bir şapkanın emin olun şıklığınıza da etkisi büyük olacaktır.

 

Yukarıda şıklık konusunda son yazdıklarımla örtüşecek şekilde, puromuz  da ne kadar güzel sarılmış olursa olsun, eğer şapkası bozuk, yırtık yada hasarlı ise, o güzelliğinden bir o kadar kaybetmiş olmaz mı? Peki puromuza ne tarz şapkalar takılıyor? Farklı şapkaları Parejo tarzı purolarda görüyoruz. Daha kesin konuşmak gerekirse Parejolarda karşımıza 4 farklı tip şapka çıkıyor.

 

Bunlardan ilki, Bayrak anlamına gelen ve Flag olarak adlandırılan tarz. Bu tarz şapkalamada, torcedorun sargı yaprağının son kısmını öyle bir ayarlaması ve kesmesi gerekiyor ki, sarım işlemi tamamlandığında puronun baş kısmı tamamen ve kusursuz bir şekilde kapanmış olsun. Aslında oldukça meşakkatli ve deneyim gerektiren bir tarzdır.

 

İkincisi, Bayrak ve Şapka anlamı taşıyan, Flag and Cap kapama tarzı. Bu tür kapamada torcedor sarmayı yine Bayrak şeklinde bitirdikten sonra, kapanan baş kısmına, yine sargı yaprağından casquillo ile kestiği bir yuvarlak yaprak parçasıyla şapka yapıyor. Buradaki amaç, Bayrak olarak kapandıktan sonra herhangi bir kusur varsa onu kapatabilmek ve tabii ki baş kısmını biraz daha sağlam hale getirebilmek.

 

Üçüncü ve son tarz ise, tahmin edebileceğiniz gibi üç aşamalı ve kısmen bu anlamı taşıyan Triple-Cap metodu. Burada torcedor, sarım sonunda Bayrak kısmını yapıştırmadan evvel, sargı yaprağından damla şeklinde ayrı bir parça keserek Bayrak kısmına ekler ve kapama işlemini o şekilde yapar. Sonrasında üçüncü ve son kat olarak yine aynı sargı yaprağından bir Şapka keserek en tepeye yapıştırır. Geleneksel Küba tarzı olarak bilinen bu metodu ağırlıklı üst sınıf purolar kullanıyor ve puronuzun baş kısmına baktığınızda görünen ve sanki üç sıra Şapka üstüste yapıştırılmış gibi görüntüsü ile anlaşılabilir. Bu tarz kapamalar, özellikle tüttürme öncesi kesimlerde sargı yaprağına zarar gelmesini asgariye indiriyor ve puro keyfinizin kaçmasına engel oluyor.

 

Parejolarda kullanılabilen ama nadir ama bu aralar daha popüler olarak karşımıza çıkan farklı bir tarz ise Domuz Kuyruğu anlamına gelen Pigtail metodu. Bu tarzda sargı yaprağı sarım bittikten sonra kesilmeden yuvarlanarak düğümlenir. Bu metodda Şapka kullanılmadığından dolayı, cutter’la kesmek zorunluluğu olmadığı gibi, puronuzun başını sadece dişinizle açmanız mümkündür.

 

Görüyorsunuz, neticede bunların hepsi tarz meselesi. Her puronun karakterine göre sarımı ve kapanışı da değişebiliyor. Şahsen ben direkt olarak yukarıda bahsettiklerim dışında, şapka tarzının puro tüttürme keyfinize çok fazla etkisi olduğunu sanmıyorum. Ama şapkası nasıl olursa olsun, temiz ve kusursuz kapanmış olması önemli, ilk etapta görsel zevkiniz için.

 

Keyifli tüttürmeler…

bottom of page